А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч ШТАРЗАРОВИЋ

Грб ове породице налази се у илирском грбовницима, али о самој породици нема података.
ТАСОВЧИЋ

Тасовчићи су старином из околине Бања Луке. У време пада Босне, пребегли су у Италију и постали су славни у Тоскани. У великом су сродству с Охмучевићима. Њихови се потомци сада називају Дудан.
ТЕШЕВЧИЋ

Грб племићке породице Тешевчић налази се у свим илирским грбовницима. Нема података о овој породици. У близини Бобовца налази се село Тешево.
ТИХЧИНОВИЋ

На повељи од 17. VII 1392. којом краљ Дабиша потврђује Дубровчанима њихове повеље уз главне великаше босанског краљевства налази се и жупан Јурај Тихчиновић. Ову племићку породицу заступао је на двору посљедњег босанскога краља Стефана Томашевића (1461 – 1463) војвода Вукић Тихчиновић.
ТОЛИШИЋ

Грб племићке породице Толишић налази се у свим илирским грбовницима. У години 1405. спомиње се Толиша, жупан војвода Сандаља Хранића (Медо Пуцић «Споменици српски, 65. – 66.).
ТОМАНОВИЋ

За Томановиће стоји у Корјенић - Неорићевом грбовнику да су Тољеновићи и да потичу из Херцеговине. Тољен је кнез Захумља (Херцеговине). Умро 1239. године. Пре њега су у Захумљу владали Петар, Андрија, Мирослав, Даша, Градихна и зетски краљ Бодин (+1102). Године 1322. босански бан Стефан Котроманић прикључује Захумље Босни. Године 1448. Захумље се одваја од Босне и постаје самостално – Херцеговина.
 
ТВРТКОВИЋИ

Краљ Твртко II (? –1448), син Твртка I (владао од 1353 - 1391) назвао се по старом српском обичају именом свога оца Твртка Котроманића и прозвао се Твртковић. Није одмах наследио свога оца, јер је био малолетан, па су по праву сениората дошли на пријесто најпре краљ Дабиша, а затим његова жена Јелена. Владање краља Твртка II било је уздрмано


А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


WWW.GRBOVNIK.IZ.RS  on  WWW.FREEHOSTIA.COM