А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч ШНЕМАЊИЋИ

Име владарске српске династије Немањића потиче од њеног оснивача Стефана Немањића (1113. – 1200.), владара у Рашкој. Насљеђује га његов син Стефан Првовенчани, тако названм, јер је он први крунисани краљ. Круну је добио од папе Хонорија III. С круном је добио и велики углед у Еуропи. Владао је од 1200. до 1228. године. Након смрти Стефана Првовенчаног наступају борбе за престо међу његовим синовима Радославом, Владиславом и Урошом. Године 1243. Урош преузима власт и влада до 1276. После Урошеве смрти, његови синови Драгутин и Милутин деле краљевство. Драгутин преузима северни део и назива се краљ Србије, а Милутин преузима јужни дио, стару Србију, Рашку и назива се краљ Рашке. У Фојничком грбовнику налазе се грбови и једног и другог дела Немањичке државе тј. и грб Србије и грб Рашке. Милутин влада од 1281. – 1321. Насљеђује га син Стефан Дечански (1321. – 1331.). Власт преузима Стефан Немања назван Душан Силни, крунисан је за цара 1346, а умро је 1355. Наследио га је цар Урош (1355- 1371).
НЕОРИЋ

За ову племићку породицу наводи се у Корјенић – Неорићевом грбовнику да су Неорићи «банови од Муцхиа».
НИКОЛИЋ

Не постоји много података за реконструкцију овог грба. Позната су само два печата. Један је печат Станиславе Николић из 1393. а други печат њеног унука из 1418. На оба печата је једноглави орао са полурашиеним крилима. Глава орла је окренута на хералдичку леву страну. Грб се не нелази у "илирским" грбовницима. Због тога је несигурна реконструкција боја грба али је претпоставка да је орао сребрни на црвеном штиту.
 
НИМИЧИЋ

Седиште племићке породице Нимичић било је у Црвеном Грму крај Љубушког. Кнез Вук Нимичић спомиње се 1395. године ( А. Соловјев «Постанака илирске хералдике породица Охмучевић» у Гласнику Скопског научног друштбва, XII. (1932.) стр. 99).
НОВАКОВИЋ

Породично име Новаковић јавља се између XIV и XVI века на више места: у Босни, Зети и Далмацији. У Босни се јавља Нинослав Новаковић на повељи бана Стефана Котроманића из године 1353. као представник подручја званог Доњи Краj тј. низ реке Врбас, Сану и Уну. Заједно са њима је Станац Госпиловић с браћом. Новаковићи из Далмације у XVI веку рођаци су Охмучевића. Новаковићи из Зете имали су своје поседе у Зажабљу. Ради рашке потковице у украсу овог грба, вероватно се овај грб односи на њих.

А Б В Г Д Е Ж З И Ј К Л Љ М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш


WWW.GRBOVNIK.IZ.RS  on  WWW.FREEHOSTIA.COM